Comité van aanbeveling

Het pronkstuk van Nederland wordt gesteund door een comité van aanbeveling. Alle leden uit dit comité dragen op hun eigen manier het culturele erfgoed van Nederland een warm hart toe en maken zich daar sterk voor. Bovendien hebben zij een gezaghebbende rol in het publieke debat over de culturele sector. Het comité van aanbeveling bestaat uit:  

Jan Terlouw

Jan Terlouw (1931) werkte jaren als kernfysicus, waarna hij de politiek in ging. Hij was onder andere fractievoorzitter van D66, Minister van Economische Zaken en senator van de Eerste Kamer. Daarnaast is hij kinderboekenschrijver. Zijn bekendste boeken zijn 'Koning van Katoren' en 'Oorlogswinter'. Voor beiden ontving hij de Gouden Griffel.

Robert de Haas

Robert de Haas (1940) was directeur van de Rijksdienst Beeldende Kunst en later van de Rotterdamse Kunststichting. Daarnaast was hij betrokken bij het oprichten en stimuleren van verschillende kunstinitiatieven, waaronder Holland Dance Festival, Writers Unlimited en HipHopHuis. In 2015 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Margriet Sitskoorn

Margriet Sitskoorn (1966) is neuropsycholoog en hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Universiteit van Tilburg. Sitskoorn schrijft columns voor verschillende bladen en verschijnt regelmatig als gast bij programma’s als Jinek en Pauw. Ook schreef zij de bestsellers `Het maakbare brein’ en ‘Ik2 – De beste versie van jezelf’. [Fotocredit: Irene Sitskoorn] 

Ed Nijpels

Ed Nijpels (1950) heeft zich tijdens zijn uitgebreide carrière als politicus en bestuurder altijd ingezet voor duurzaamheid, innovatie en milieu. Hij was onder andere lid van de Tweede Kamer en minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM). Hij is voorzitter van AVROTROS en tal van maatschappelijke organisaties. Voor zijn uiteenlopende werkzaamheden heeft hij meerdere onderscheidingen ontvangen, zo is hij Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Commandeur in de Orde van de Gouden Ark.

Marijke van Hees

Marijke van Hees (1961) is ex-politica, ondernemer, programmamanager en adviseur in de private en publieke sector. Zij was onder andere fractievoorzitter voor de PvdA en wethouder Cultuur, Innovatie, Economie en Middelen in Enschede. Sinds 2016 is ze voorzitter van de Raad van Cultuur. In 2017 werd ze geridderd in de Orde van Oranje-Nassau.

Henk van Os

Henk van Os (1938) is kunsthistoricus en emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Groningen, waarna hij er verschillende functies bekleedde, waaronder die van rector-magnificus. Van 1989 tot 1996 was hij algemeen directeur van het Rijksmuseum. Ook presenteerde hij de tv-programma’s Beeldenstorm en Museumschatten. Hij is onderscheiden met de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap. [Fotocredit: UvA, Jeroen Oerlemans]