Replica Plakkaat van Verlatinghe vanaf nu in Tweede Kamer

Een replica van het Plakkaat van Verlatinghe is sinds vandaag te zien vlakbij de plenaire vergaderzaal van de Tweede Kamer. Het Plakkaat uit 1581 wordt wel gezien als de onafhankelijkheidsverklaring van Nederland.

Khadija Arib, Voorzitter Tweede Kamer: “Het Plakkaat is twee weken geleden in een tv-programma verkozen tot het pronkstuk van Nederland. Het Plakkaat gaat over een fundamentele waarde in onze democratie: de vrijheid om te vinden en te geloven wat je wilt. Het is goed dat dit document ook in de Tweede Kamer, het hart van de Nederlandse democratie, te bezichtigen is. Het vertelt ons wie wij zijn: een land waarin iedereen zich vrij kan uitspreken, waarin iedereen kan geloven wat hij of zij wil, en waarin er ruimte is voor de standpunten van minderheden."


De replica van het Plakkaat is te zien naast een replica van de Unie van Utrecht uit 1579, die beschouwd wordt als de eerste Grondwet van Nederland. De originelen van beide stukken zijn te vinden in het Nationaal Archief in Den Haag.

Over een tijdje verhuizen de replica's naar een vitrine bij de publieke tribune, zodat ze te zien zijn voor alle bezoekers van de Tweede Kamer.

Op 26 januari 2018 werd Het plakkaat van Verlatinghe verkozen tot Het pronkstuk van Nederland.