De nationale verkiezing van Het pronkstuk van Nederland

Wat zeggen Nijntje, Meisje met de parel en de boekenkist van Hugo de Groot over Nederland en de Nederlanders? Op 15 december trapt Jort Kelder op NPO 2 de nationale verkiezing van Het pronkstuk van Nederland af. Hij gaat op zoek naar dat wat ons definieert, dat wat het meest zegt over onze historie en dat wat ons het meest verbindt. In de categorieën erfgoed, ontwerp en kunst bepaalt Nederland wat ons ideale visitekaartje is. 

Waar is de Nederlander nu zelf het meest trots op? Wat zegt het meest over onze volksaard? Op 15 december presenteert Jort Kelder de tien kanshebbers per categorie. Deze lijst is samengesteld op basis van inbreng van experts en een publieksonderzoek van onderzoeksbureau NBTC-NIPO. 

Vervolgens kan heel Nederland stemmen op de pareltjes uit de Nederlandse collectie. Op NPO 2 worden in deze periode iedere avond korte programma’s uitgezonden waarin steeds andere genomineerden centraal staan. In de finaleweek in januari maakt Jort Kelder de top drie per categorie bekend en kiest het Nederlands publiek van maandag tot en met vrijdag live een winnaar per categorie en uiteindelijk een overall winnaar; het pronkstuk van Nederland. 

Met de input van experts - hoogleraar Catelijne van Middelkoop (ontwerp), emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde Herman Pleij (cultureel erfgoed) en kunsthistoricus Paul Rem (kunst) – worden historisch belang, kwaliteit en populariteit inzichtelijk gemaakt en gewogen. In de finaleweek komen daar bekende Nederlanders bij die zich hard maken voor hun genomineerde stuk. 

Het woord is aan Nederland: Wordt het het dagboek van Anne Frank, de Zonnebloemen van Van Gogh of toch de DAF 600?

Stemmen kan vanaf maandag 15 december 21:15 uur!

Uitzendingen op televisie

  • Van maandag 18 december t/m vrijdag 19 januari dagelijkse korte programma’s om 22.45 uur, vlak na Nieuwsuur, op NPO 2.
  • Van maandag 22 t/m vrijdag 26 januari live finaleweek om 21.15 uur op NPO 2.