Procedure Het pronkstuk van Nederland

De 30 objecten die meedingen in de strijd om het pronkstuk van Nederland te worden, zijn zorgvuldig geselecteerd aan de hand van een uitgebreide procedure. Daarbij werd gebruik gemaakt van de kennis van een grote groep deskundigen, bestaande uit professoren, kunsthistorici, kunstenaars en personen met interesse in kunst. 

Eerst zijn er door de deskundigen 150 objecten aangedragen in drie verschillende categorieën: ontwerp, erfgoed en kunst. De objecten moesten tastbaar zijn en onderdeel uitmaken van de collectie van een museum, archief, depot of bibliotheek. Een meer inhoudelijke eis was dat het om een ‘typisch Nederlands’ stuk moest gaan. Dat wil zeggen: door een Nederlander bedacht of gemaakt, of een object dat wij een speciale Nederlandse betekenis hebben gegeven door hoe wij er mee omgaan en dat daarom iets zegt over ons nationale karakter. Het object moest een echt pronkstuk zijn; iets wat ons als Nederlanders een gevoel van trots geeft. 

De lijst van 150 objecten werd vervolgens aan een nieuw team van experts voorgelegd, waaronder onze connaisseurs prof. Catelijne van Middelkoop, dr. Paul Rem en prof. Herman Pleij. Zij stelden een longlist samen van 90 pronkstukken (30 per categorie).  

Deze longlist is door onderzoeksbureau NBTC-NIPO verwerkt tot een enquête die is voorgelegd aan 1500 respondenten. Dit resulteerde in de uiteindelijke top 30 (tien per categorie) die op 15 december is gepresenteerd tijdens de eerste uitzending van ‘Het pronkstuk van Nederland’.

Welk genomineerde stuk zegt volgens de kijker het meeste over onze identiteit en is daarmee het meest representatief voor ons land? In de periode van 15 t/m 31 december (12:00 uur) kan de kijker via hetpronkstukvannederland.nl zijn stem uitbrengen in elk van de drie categorieën. Dat kan elke dag opnieuw.

Tijdens de live-uitzending van 22 januari 2018 worden de negen overgebleven stukken bekend gemaakt (3 per categorie). Vanaf dan kan er op de overgebleven stukken opnieuw online en, tijdens de live-uitzendingen, ook telefonisch gestemd worden. Op 23, 24 en 25 januari worden de finalisten in respectievelijk de categorieën Ontwerp, Erfgoed en Kunst gekozen. Deze drie finalisten worden op 26 januari in de finale tegenover elkaar gezet. Dan kiest de kijker het pronkstuk van Nederland.

Lees hier onze disclaimer.