ANWB Paddenstoel door J.H.W. Leliman
Ontwerp

ANWB Paddenstoel

J.H.W. Leliman

Een mijlpaal in bewegwijzering

Hij is niet meer uit het Nederlandse landschap weg te denken: de betonnen bewegwijzering die door zijn vorm de gezellige naam paddenstoel kreeg. Het beroemde paaltje werd in 1919 ontworpen door architect en tevens ANWB-bestuurslid Johannes Hendrik Willem Leliman. 

De ANWB-paddenstoel is een type bewegwijzering dat in Nederland en België langs de fietspaden staat, met name in natuurgebieden. De wegwijzer is bedacht in opdracht van de ANWB (de Algemene Nederlandse Wielrijdersbond) die de Nederlandse fietsgebieden zo toegankelijk mogelijk wilde maken. 


Tot aan 1919 werd er door de ANWB gebruikt gemaakt van ijzeren paaltjes met houten wegwijzers. Deze houten bordjes werden echter regelmatig gestolen om als brandhout te dienen. Bovendien waren de ijzerprijzen aan het eind van de Eerste Wereldoorlog flink gestegen. Er moest dus een alternatief bedacht worden en dit werd de ons allen bekende ANWB-paddenstoel. 

De allereerste paddenstoel werd geplaatst op de Zandheuvelweg bij Baarn. Dit bijzondere exemplaar heeft de tand des tijds helaas niet doorstaan. Wel is er een replica te vinden in Laren. Deze staat niet op de oorspronkelijke plek, omdat daar nu de A1 loopt.