© Anne Frank Stichting
Dagboek van Anne Frank door
Erfgoed

Dagboek van Anne Frank

‘Het Achterhuis’: Annes wens in vervulling

Vanaf 6 juli 1942 zit de Joodse Anne Frank met haar ouders Otto en Edith en zus Margot ondergedoken voor de nazi’s. In het dagboek dat Anne voor haar dertiende verjaardag heeft gekregen, richt zij zich tot Kitty, haar favoriete personage uit de boeken van Cissy van Marxveldt. Haar papieren hartsvriendin vertrouwt zij alles toe.

Jessica Durlacher

“Tientallen miljoenen exemplaren in meer dan honderd landen werden er verkocht van Annes origineel geschreven en authentieke dagboek. Als die enorme oplage de indruk weerspiegelt die haar dagboek op de wereld maakte, dan kunnen we van een pronkstuk spreken!”

De schuilplaats van de familie Frank bevindt zich in het bedrijfspand van vader Otto aan de Prinsengracht in Amsterdam, het zogeheten Achterhuis. Zij delen hun schuilplaats met de familie Van Pels en Fritz Pfeffer. De kantoormedewerkers van Otto Frank voorzien de acht Joodse onderduikers van levensmiddelen en andere benodigdheden. De onderduikplek is alleen te betreden via een geheime doorgang achter een boekenkast. Ze moeten overdag muisstil zijn, onhoorbaar voor de magazijnmedewerkers, die van niets weten. Al snel realiseert Anne zich hoe belangrijk haar dagboek voor haar is. 'Het fijnste van alles vind ik nog dat ik dat wat ik denk en voel tenminste nog op kan schrijven, anders zou ik compleet stikken', schrijft ze. 


Ruim twee jaar houden de onderduikers zich verborgen. De laatste keer dat Anne haar gedachten aan het papier toevertrouwt is 1 augustus 1944. Drie dagen later worden ze gearresteerd en gedeporteerd naar verschillende concentratiekampen. Anne en haar zus Margot sterven in februari 1945 in kamp Bergen-Belsen. 


Annes vader, Otto Frank, is de enige van de acht onderduikers die de Jodenvervolging overleeft. Begin juni 1945 is hij weer terug in Amsterdam. Helper Miep Gies geeft hem Annes dagboekpapieren. Met pijn in zijn hart leest Otto het dagboek. ‘Na de oorlog wil ik in ieder geval een boek getiteld Het Achterhuis uitgeven’, schrijft Anne op 11 mei 1944 in haar dagboek. Otto laat haar wens in vervulling gaan. Eerst verschijnt ‘Het Achterhuis’ in het Nederlands, daarna in andere talen. Het boek wordt een wereldwijd succes. Na zijn dood in 1980 laat Otto Frank de dagboekgeschriften van Anne Frank na aan de Staat der Nederlanden. Annes geschriften worden permanent tentoongesteld in het Anne Frank Huis. 

‘Het Achterhuis’ is anno 2017 in meer dan 70 talen verschenen. Annes beschrijvingen van de onderduik, haar observatievermogen, humor en zelfreflectie, haar angst, hoop en dromen maken nog altijd diepe indruk op lezers over de hele wereld. Door Annes dagboek maken mensen kennis met de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging en lezen zij hoe het is om uitgesloten en vervolgd te worden. Annes verhaal is, na al die jaren, nog altijd actueel.