© Rijksmuseum, Amsterdam, aankoop met steun van de
BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt, mede dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds, de familie Loudon en het Rijksmuseum Fonds
Delfts Blauw – Bloempiramide door
Ontwerp

Delfts Blauw – Bloempiramide

Delffsch Porceleyn

In de 17e eeuw werden er in Delft veelvuldig bloemenvazen in allerlei soorten en maten  vervaardigd met daarop Chinese taferelen. Sommige vazen waren wel anderhalve meter hoog. Tegenwoordig zijn deze indrukwekkende vazen zeer zeldzaam. Twee ervan zijn in het bezit van het Rijksmuseum. 

Delfts Blauw is wereldberoemd. In de 17e eeuw was Delft al het belangrijkste keramiekcentrum van Europa. Alleen de productie van Chinees en Japans porselein was hoogwaardiger. De grootschalige toevoer van Chinees porselein was een geduchte concurrent, maar was tegelijkertijd ook een prikkel tot verbetering van de eigen keramieknijverheid. Echt porselein konden ze in Delft niet maken door gebrek aan kennis en juiste grondstoffen, maar een aantal pottenbakkers beschilderde hun aardewerk met een witte laag glazuur, waardoor het zoveel mogelijk op de oosterse variant leek. Dit werd faience of plateel genoemd, maar kreeg ook vaak de misleidende naam ‘Delffsch porceleyn’. Dit leidde uiteindelijk tot de naam die het nu heeft: Delfts Blauw. 


De faience bloemenvazen werden gebruikt als luxe tafelstukken, al dan niet met bloemen erin. De exemplaren van het Rijksmuseum zijn opgebouwd uit tien lagen. Elke laag heeft vier pijpjes waar een snijbloem in geplaatst kan worden. De vazen werden daarom ook wel ‘ bloempotten met pijpjes’ genoemd. Ook werden ze lange tijd gezien als tulpenvazen, maar deze benaming is niet terecht, omdat de vazen voor allerlei soorten bloemen werden gebruikt. De vazen zijn volledig beschilderd in Chinese stijl met penseelachtige landschapjes. Alleen de leeuwen die fungeren als voetjes zijn een westers element. 

De vazen zijn niet gesigneerd, maar op grond van de schilderstijl en vorm zijn ze toe te schrijven aan ‘De Metaale Pot’, één van de drie belangrijkste plateelbakkerijen van Delft. De bakkerij stond destijds onder leiding van Lambertus van Eenhoorn.