Centraal Museum / Mercis
Illustraties Dick Bruna © Mercis bv
nijntje door Dick Bruna
Ontwerp

nijntje

Dick Bruna

De geboorte van nijntje pluis

In 1955 is schrijver en illustrator Dick Bruna met zijn gezin op vakantie in Egmond aan Zee. Elke avond vertelt hij zijn oudste zoon voor het slapengaan een verhaaltje over een wit konijntje dat in de tuin van het vakantiehuisje rondloopt. Dit konijntje wordt de inspiratie voor de legendarische nijntje pluis. 

Gijs Staverman

“Nijntje is een vorm van schoonheid en puurheid. Nijntje is voor mij net als muziek, er zijn ook songs die universeel mooi worden gevonden, het is een Nederlands icoon dat niet alleen in Nederland maar in de hele wereld iedereen weet te raken.”

Als Bruna later wat zit te schetsen verschijnt nijntje als vanzelf op het papier. Omdat hij het leuker vindt om een jurkje te tekenen dan een broekje, maakt hij van nijntje een meisje. Nijntje is wereldwijd het meest bekend en het meest populair van de figuren uit de boeken van Dick Bruna. Hij heeft over haar ook de meeste boeken gemaakt (meer dan 30). Nijntje spreekt kinderen over de hele wereld aan en geeft ze een warm en prettig gevoel van veiligheid. Veel kinderen herkennen zich in het schattige konijntje. Ze is ongecompliceerd en onschuldig, ze is altijd positief en staat open voor nieuwe ervaringen.

In de eerste jaren lijkt nijntje op een stoffen speelgoeddier. Vanaf 1963, als de boekjes in vierkant formaat verschijnen, lijkt het figuurtje op nijntje zoals we haar nu kennen. Met haar zwarte oogjes en het kenmerkende kruisje als neusje is ze herkenbaar in al haar eenvoud. Het verhaal vertelde Bruna in rijmregels die hij per twee onder de plaatjes zette.  

De naam 'nijntje' is afgeleid van konijntje. Voor iedereen die Nederlands spreekt, is dat natuurlijk vanzelfsprekend, maar in het buitenland is dat anders. Het woord 'konijn' is in alle talen anders. Bovendien is ‘nijntje’ in veel landen moeilijk uit te spreken. Sinds 1996 heet ze daarom overal buiten Nederland ‘miffy’. Het heeft geen speciale betekenis, maar is wel in verschillende talen makkelijk uit te spreken.