© Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)
Zonnebloemen door Vincent van Gogh
Kunst

Zonnebloemen

Vincent van Gogh

De Zonnebloemen van Van Gogh: helemaal Vincent!

‘Zonnebloemen’ is een van de bekendste schilderijen van schilder Vincent van Gogh. Hij maakte het in Arles (Zuid-Frankrijk) en schilderde in totaal vijf van deze grote doeken van zonnebloemen in een vaas, met tinten geel ‘en anders niets’.

Voor Van Gogh hadden zijn schilderijen van zonnebloemen een speciale betekenis. Ze drukten ‘dankbaarheid’ uit, schreef hij in een van zijn vele brieven. Toen schilder en goede vriend Paul Gauguin na lang aandringen eindelijk had toegezegd om op bezoek te komen in Arles, wilde Vincent zijn gele huis decoreren met 'niets dan grote zonnebloemen'. Vincent hield zelf van bloemen en wist dat ook Gauguin deze werken op prijs zou stellen. Hij maakte drie grote varianten voordat zijn vriend arriveerde. Twee daarvan hing hij in de logeerkamer. Gauguin was zeer onder de indruk van de ‘Zonnebloemen’, die volgens hem ‘helemaal Vincent’ waren. Hij vroeg er zelfs één cadeau, maar daar voelde Van Gogh niet veel voor. Wel maakte Van Gogh nog twee vrije herhalingen om met Gauguin te ruilen, waarvan er één in het Van Gogh Museum hangt.


Eigenlijk wilde hij een serie van twaalf werken maken om daarmee zijn hele huis in Arles te versieren. Uiteindelijk werden het er vijf, die nu verspreid over de hele wereld te zien zijn, namelijk in Amsterdam, München, Londen, Tokio en Philadelphia.

‘Zonnebloemen’ is een krachtig schilderij. Met verschillende tinten geel bereikte Van Gogh een stralende kleurenharmonie. Zo liet hij zien dat het mogelijk is een voorstelling te maken met veel varianten van één kleur zonder aan zeggingskracht in te boeten. Die eenvoud spreekt een groot publiek aan.